Til hest på job i København

Til hest på job i København
Af politiassistent Tommi Gilsgaard

En tidlig lørdag morgen kl. halv seks er jeg på vej på arbejde. Familien sover stadig efter en hård X-faktor finale. Inden jeg kørte var jeg lige henne på nabogården og fodre familiens hest.

Dagens arbejde består i patrulje i indre by med to heste og forberedelse til morgendagens brag af en fodboldkamp mellem FCK og Brøndby. Her skal vi igen stille med en anseelig styrke, fordi nogle få tilhængere ikke forstår at opføre sig ordentligt. De to heste til patrulje i byen bliver gjort klar og ved ottetiden går turen ned ad Strøget. Vi bliver som altid standset af borgere, som er interesserede i hestene og vores arbejde med dem. De fleste synes, at det er dejligt, at politihestene er tilbage i bybilledet.

Ved Caritas springvandet på Gammel Torv har en hjemløs mand lagt sig på en rist, hvor der stiger lidt varme op af. Han ser rigtig skidt ud, så vi tjekker lige om han er ok. Han bliver lidt sur over at blive vækket. Undskyld! Turen går videre over mod Kongens Have og her må vi igen vise de cyklister til rette, som overser de mandshøje skilte, der tydeligt tilkendegiver, at cykling er forbudt i haven. I dag bliver cyklisterne ikke ”skrevet”, men vi bliver nok snart nødt til igen at have blokken op i en periode, så signalværdien af skiltet bliver lidt tydeligere.

Vi rider videre ad Dr. Tværgade, Borgergade, over Nyboder og Amalienborg mod slotsholmen. Her bliver vi af radiotjenesten kort efter sendt til Frederiksberggade (Strøget) ud for nr. 34, hvor en taske var blevet hensat. Folk er utrygge ved tasken, og vi bliver derfor bedt om at se på sagen. Tasken er dog fjernet ved vores ankomst, hvilket vi melder tilbage. Vi bliver sendt rundt på opgaver af radiotjenesten mere og mere. Vores radioer har indbygget GPS, så de kan hele tiden se, hvor vi er. Det er vi naturligvis meget tilfredse med.

Undervejs tilbage til vores trailer, som står på Christiansborg ved De Kongelige Stalde, kommer vi forbi Nytorv hvor byens ”Kag” stod i gamle dage foran domhuset. ”Kagen” var den pæl eller ”skamstøtte”, hvor ”misdæderne” (lovovertræderne) fik nogle bank og stod til skue, så de kunne skamme sig. Jeg tror ikke der findes nogen statistik over de dengang straffede, men måske havde folk en anden retsfølelse dengang.

 

Fodbold i Parken

I dag ligger tjenesten fra kl.13 til kl. 23. Kort efter ankomst på jobbet bliver vi briefet af gruppeføreren: Brøndbys tilhængere har besluttet at boykotte kampen med FCK vist nok fordi der var for meget kontrol på dem. Det ser således ud til at vi kan få en lidt anderledes fodboldaften end vi plejer.

Kl. 15 er vi alle til hest, i alt seks ekvipager, omkring Parken på Østerbro. Vi oplever en rigtig god stemning blandt de tilstrømmende fodboldtilhængere. Mange har overskud til en snak og en sjov kommentar, der er møntet på os, men vi får alle et godt grin. Alle synes hestene er enormt store. ”Det er fordi vi puster dem op, når vi møder på arbejdet” siger vi.

Vi kan høre på radioen, at der er lidt gang i den inde ved Vesterbrogade, og vi er derfor lidt spændt på om uroen rykker her ud på Østerbro. Lidt senere holder vi en kort pause, hvor vi får en kop kaffe med blødt brød til, hvorefter vi er ”tvunget” til at ride forbi Rigshospitalet, som er venlige at låne et toilet ud til vores kvindelige ryttere. Vi ”drenge” har det en lille smule nemmere. Hver sommer besøger vi de kræftramte børn på Rigshospitalet, og mens vi venter på pigerne, kigger jeg op til vinduerne i børneafdelingen og sender dem en tanke. ”Vi ses til sommer, unger”.

Fodboldkampen er slut, FCK vandt 3-1 og der er stadig en god stemning. Jeg håber, at de tilskuere vi vejledte vedrørende parkering, ikke har fået en ”stift” af P-vagterne som ”lister” rundt blandt de mange parkerede biler. Efter lidt mere end fem timer til hest, bliver vi sendt hjem af Lima 1 (leder 1) som lyder tilfreds med vores indsats. København vil rumle lidt endnu, indtil de sidste fodboldentusiaster endeligt får vendt snuden hjemad.

Dagen sluttes med at hestene strigles og fodres, udstyret efterses og der tales om dagens opgave. Hestene har gjort det godt, men de er trætte ligesom rytterne.

Klokken 2330 er jeg hjemme. Jeg skal lige tjekke nyhederne og have lidt at spise og drikke. Derefter er det på hovedet i seng, der er kun 5½ time til jeg skal være klar igen.

 

En dag på Nørrebro

Patrulje på Nørrebro fra kl. 8, og på vores vej forbi Titangade, hvor HA’erne havde deres tilholdssted i ”gamle dage”, går tankerne tilbage til den nat, hvor flere personer døde her i området i et slag i Rockerkrigen i halvfemserne. Jeg var der selv, bare på den rigtige side.

Vi sætter kursen mod Mjølnerparken, hvor bandemedlemmer af anden etnisk herkomst holder til. Undervejs møder vi et par kollegaer, som på grund af bandekonflikten, kører skærpet tilsyn i denne plagede bebyggelse på Nørrebro.

Ved Hothers Plads kommer en ca. 80-årig dame gående med sin rollator. Hun har et dårligt syn og spørger, om det er heste hun hører. Vi stopper og taler med hende, hun er meget glad for at tale med politiet, og vi får en god snak om hendes barndom og opvækst på landet. Hun glæder sig meget over, at det var politi til hest hun mødte. Lidt efter kom en anden ældre kvinde af anden etnisk herkomst gående, og af hende får vi et lille nik og et genert smil.

Patruljen går nu mod Nørrebroparken og Blågårds Plads. Undervejs møder vi en masse børn af fremmed herkomst. Så skal der standses, hestene skal nusses og klappes, og vi får en masse spørgsmål, mange fornuftige, men også nogle ikke så fornuftige.

I Baggesensgade hilser vi på en frisør, som tilbyder mig en klipning. Jeg takker for tilbuddet og siger, at jeg måske tager ham på ordet en anden dag. Vi kan tydeligt mærke, at hestene skaber en god kontakt med borgere af anden etnisk herkomst, specielt er der en god dialog med de mindre børn og deres mødre. På Blågårds plads observerer vi dog nogle unge indvandrere, som helt tydeligt er på vagt. De sender hadefulde og vagtsomme øjne til os, men siger ikke noget. Jeg tvivler på, at vi nogen sinde kommer i dialog med dem.

Nok en lang patruljedag til hest er slut. Hestene er gået til ro, rytterne taget hjem for at sove. Der venter flere dage med masser af sjove oplevelser, pudsige opgaver og et dejligt samarbejde hest og rytter imellem under løsningen af forskellige politimæssige opgaver.

3 Comments
  1. Hvis man virkeligt vil noget med nærpoliti – og politiet i kontakt med befolkningen, så er det beredne politi en god, populær og effektiv måde.

    Tømreren kan jo også spare ved at sælge værktøjet.
    Beslutningen om at lukke for de beredne er så dum, at den kun kan komme fra en politiker.

    Ps.: man kan ikke skære dæk op eller smadre ruder på en hest.

  2. Utrolig at den samme dumhed kan gøres 2 gange ,jeg var selv med i politihestens venner sidste gang det brændte på ,i har så mange kvaliteter som ingen andre i politistaben kan hamle op med .håber det bedste for jer .Jeg har flere gange prøvet at komme på jeres protest liste men den vil ikke godtage min mail adresse.når der er et endelig tidspunkt og rute ,vil jeg se om det er mulig at komme til kbh med et spand heste ,men der skal være plads til på og aflæsning .

  3. Det kan ikke være rigtig at vi i Danmark ikke har råd til at opretholde et beredent politi, er vi virkelig blevet så fattige? Det samme er gældende for nedskæringer af hundepatruljer og politiets motorcykler. Det er et forkert sted at spare, borgerne ønsker mere politi på gaden, så forstå det hvem der kan. Lad HK-ansatte eller telsvarende faggrupper overtage mange af de administrative opgaver så vi kan få mere synligt politi på gaden.

    Ps.: Hvor blev besparelsen af ved den store omarbejdning af politidistrikterne?

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.